Att köpa solceller kan vara något av det mest snåriga man kan göra. För om man ska vara riktigt ärlig. Alla försöker lura en.
Och det är inte svårt att förstå, för det är otroligt mycket hokus pokus kring solceller, offerter på solceller, och så vidare. Branschen är ung, många företag slåss om precis samma kunder, och taktiken kan ibland vara att den som lovar mest guld och störst gröna skogar är den som får kunden.
Så, hur ska man då som kund tänka när man ska försöka sig på att välja sin leverantör?
Ordinarie pris finns inte på solceller
Först, det viktigaste. Tänk på att det inte finns några ordinarie priser på solceller. Det pris som står i en offert saknar i allmänhet substans. Givetvis spelar inköpspriserna på materialet in. Precis som kostnaden för att montera. Men påslagen kan skilja enormt mycket beroende på hur beroende det givna företaget är av att få igenom affären. Även om priserna på solcellsanläggningar pressats det senaste året i takt med att efterfrågan minskat ska man också vara medveten om att det alltid finns prutmån. Och även de mest orimliga försöken att pruta kan till slut bära frukt för som sagt, det finns inga ordinarie priser, inga direkta ramar. Det kan ibland vara bättre för ett solcellsföretag att tjäna några tusenlappar och kunna hålla sin personal sysselsatt istället för att förlora affären till någon annan. Solcellsföretagen är också ytterst medvetna om att de allra flesta kunder tar flera offerter, och att kunder kommer försöka pruta på utgångspriset, det är något som företagen tar höjd för redan från början.
Hur ska man då tänka? Vilka prutmåner finns det?
Påslag på 20 000-100 000 kronor är vanligt
Om man tar självkostnadspriset, det vill säga vad materialet kostar, vad montaget kostar, vad elektrikern kostar och så vidare. Så kan man sen tänka att solcellsföretaget gör ett påslag på mellan 20 000 kronor och 100 000 kronor i sina offerter. Att räkna fram det exakta påslaget kan vara svårt, särskilt som solcellsföretag ogärna specificerar sina offerter. Detta för att man, särskilt numera när många solcellsanläggningar innehåller ett batteri. Något som gör att vissa delar av anläggningen berättigar 50% avdrag för grön teknik, andra delar bara 20%. Detta försöker i stort sett alla solcellsföretag mer eller mindre utnyttja, och resultatet blir att man inte gärna vill visa några siffror. Alltid en bra idé att fråga dock, om inte annat för att sätta solcellsföretaget och säljaren på pottkanten. Varför visas det inga siffror? Det kan vara svårt att förklara.
Oavsett allt detta. En tumregel kan vara att helt strunta i priset som står på sista raden. Kom istället fram till vad du vill betala, och låt de som lämnat offert veta det. Var så säker på att säljaren åtminstone kommer komma tillbaka med ett förbättrat pris.
Priset är en sak, men hur ska man då veta vem som är den bästa leverantören?
Man kan ofta se husmorsknep som att ”kasta den billigaste offerten i papperskorgen till att börja med”. Inte alls smart, för det finns inte särskilt mycket som säger att företaget med den billigaste offerten inte klarar av att montera anläggningen.
Man kan snarare säga att det är lite av ett lotteri gällande vilken kvalité på montaget man får, men några saker går ändå att ta reda på.
Inte vattentätt, men det är ett plus om företaget i fråga har personalen anställd snarare än att använda sig av underentreprenörer. Det är definitivt inga garantier för att få ett bra montage, men chanserna ökar med personal anställd inom bolaget.
En annan bra fråga att ställa kan vara den om hur solcellsföretaget ämnar montera panelerna. Om säljaren vet vilket montagesystem man använder exempelvis. Om företaget har tydliga uttalade montagesystem kan det tala för att man har lite ordning på grejerna snarare än att man försöker rafsa ihop det som finns på hyllan. Om säljaren dessutom kan förklara hur man tänkt montera panelerna på taket är det ett plus.
Hembesök då? Hur ska man tänka där?
Ta gärna emot hembesök – Och använd det smart
Det är egentligen inte viktigt att köpa av ett solcellsföretag som gör ett hembesök innan montage. Men det kan vara väldigt klokt att få till åtminstone ett hembesök från något företag. Det kan låta själviskt, men eftersom hembesöken som erbjuds är gratis kan det vara en ytterst god idé att samla in ett par offerter gjorda efter hembesök, och sedan konkurrensutsätta dem hos företag som inte gör hembesök. Eftersom alla solcellsföretag säljer i stort sett samma produkter går det alldeles utmärkt.
Avtalen då? Vad ska man skriva på? Vad ska man inte skriva på?
Det figurerar en del avtal gjorda av tredje parter på nätet. Exempelvis företag som sysslar med besiktningar. Jättebra tanke att man ska skriva ut dessa och få solcellsföretaget som man vill köra solceller av att skriva på detta avtal. Det är bara det att det aldrig kommer hända. Inget solcellsföretag som har någon som helst självbevarelsedrift skriver på villkor som de själva inte skrivit.
Försök trycka in specialvillkor
Det man däremot definitivt kan försöka göra är att få tillägg inskrivna i solcellsföretagets generella villkor. Som vad som händer om montaget inte startar, eller slutförs i tid. Kan vara mycket klokt då företaget kommer prioritera just dig om du har det inskrivet i ditt avtal i händelse av att en montagekö uppkommer. De som de inte förlorar några pengar på att låta vänta kommer då prioriteras bort. Ett annat tillägg som kan vara bra att skriva in är vad som gäller för betalningsvillkoren. Dessa är ofta mycket luddigt skrivna och kan innebära att du tvingas ligga ute med pengar till solcellsföretaget medan montaget drar ut på tiden. Det vill man inte i dessa tider. Betalningsvillkoren ska vara på ett sätt där man inte betalat mer än vad värdet på produkterna man fått hem uppgår till. Det vill säga, det är ingen god idé att solcellsföretaget ska ligga plus på dig under montagets gång, för då tjänar de inte så mycket på att slutföra montaget. Att betala pengar till ett solcellsföretag vid beställning av en solcellsanläggning, det är ett kardinalfel. Gör det aldrig. Gällande betalningsvillkor är det också viktigt att veta om procentsatserna på betalningarna är före eller efter avdrag för grön teknik. 50% av totalsumman före avdrag för grön teknik kan exempelvis betyda att man i princip betalar hela summan man ska betala efter grön teknik redan från början.
Stor leverantör? Liten leverantör? Mittemellan?
Omöjligt att veta vilka som överlever
Det finns inget bra svar i dessa dagar. Historiskt så har den stora leverantören kanske varit säkrare, men som de större solcellsföretagen svajar i dessa dagar, så är det inte längre. Om man köper solceller under hösten 2024 måste man nästan räkna med att företaget man köper av inte kommer finnas kvar under anläggningens livslängd. Detta spelar dock i någon mån begränsad roll. Visst betyder garantier en hel del, men dessa försvinner i allmänhet inte med solcellsföretaget utan ligger i tidigare led hos grossist och tillverkare. Det kan däremot så klart bli svårare att få ett eventuellt garantiärende åtgärdat, men hur ofta går solcellsanläggningar egentligen sönder? Svaret är förbluffande sällan, åtminstone den del av en solcellsanläggning som kan bli ett rejäl problem att laga. Det som sitter på taket, solpaneler och kablar, är ingen avancerad utrustning och det kan helt enkelt inte hända så mycket. Det som krånglar är i allmänhet tekniken, växelriktaren, och där kan i stort sett vilken elektriker som helst hjälpa till i händelse av att solcellsföretaget inte längre finns.
Med andra ord, det är i stort sett omöjligt att veta vilka, om ens några av dagens solcellsföretag kommer överleva. Men innebär det att man inte kan köpa solceller? Definitivt inte och man ska där också ha med sig att billigare än vad solceller är just nu, det kan de i princip inte bli.